pátek 3. října 2014

Recenze: Kostičas


Autor/ka: Samantha Shannonová
Originální název: The Bone Season
Přeložil/a: Lenka Kapsová
Série: Kostičas
Díl: 1.
Počet stran: 450
Nakladatelství: Host, 2014
Doporučená cena: 329 Kč

Oficiální obsah:
Kniha začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí. Paige působí jako jakási „spojka“ či „posel“: díky svým jasnovidným schopnostem se dokáže vnořit do mysli jiného člověka.
Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které už před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…


Styl psaní:
Tato kniha je psaná velice květnatě, obsahuje spoustu popisů a to čtení knihy velice prodlužuje, zároveň to knize ale přidává na jedinečnosti a atmosféře.

Děj:
Kniha je obsahem naprosto neuvěřitelná, knižní ukázka člověku moc neřekne, ale to je jedině dobře. Paige, je dívka, která se se svým otcem přestěhovala ze Skotska do Londýna. Zjišťuje, že má nadpřirozené schopnosti a přidává se k syndikátu, mohli bychom říct k mafii.
V tomto městě lidi jako je ona loví, netuší sama však proč. Po tom, co ji chytí, se stane součástí Kostičasu a je přestěhována do Oxfordu, kde žijí i jiní lidé, jakou jsou ona sama.
A tady začíná pořádné dobrodružství, když se snaží pochopit, proč je právě tam drží.

Postavy:
Hlavní postavou je Paige, která je nezávislou ženou, věří opravdu pouze lidem ze svého Syndikátu. Vždy se snaží přijít všemu na kloub a nechce, aby ji někdo ovládal.
V Oxfordě se následně setkáváme se Strážcem, který chce, aby mu Paige věřila, ale nedává ji k tomu moc důvodů a tak to má s Paige složité.

Celkový dojem:

Kniha je velice promyšlená a skvěle propracovaná. Doporučuji ji každému čtenáři, který má volný více večerů, není to kniha, kterou člověk přečte za den. Nejlepší části knihy jsou ty, kde jsou vzpomínky z Paigena života, kdy zjišťujeme, jak žila předtím, než byla uvězněná do Oxfordu.
Celkově se jedná o pěkné zpracovaní originálního nápadu a můžeme se zájmem očekávat, co autorka vymyslí v pokračování velice povedené knihy.

Celkové hodnocení:
 9/10
Zdroj fotek: obálka

2 komentáře:

  1. Túto knihu som mala požičanú z knižnice. nanešťastie som to vôbec neodhadla z časom a pri tých desiatkach, ktoré som si doniesla spolu s ňou, som si ju vôbec nestihla prečítať...Ale ja sa k nej chcem vrátiť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda. Velice ji doporučuji. Sama očekávám, kdy Host oznámí vydání druhého dílu.

      Vymazat