pátek 26. června 2015

Recenze: Nevítaní



Autor/ka: Sophie Jordan

Originální název: Uninvited
Přeložil/a: Eva Maršíková
Série: Nevítaní
Díl: 1.
Počet stran: 304
Nakladatelství: CooBoo, 2014
Doporučená cena: 299 Kč

Oficiální obsah:
Genetická informace nikdy nelže. Pokud se v ní píše, že jsi vrah, jednou se jím určitě staneš.
Je rok 2021 a ve Spojených státech amerických se několikanásobně zvýšil počet vražd. Čím dál tím více lidí má totiž tzv. HTS syndrom – jejich DNA obsahuje vraždicí gen.
Davy je téměř dokonalá studentka prestižní střední školy, je krásná, chodí s úžasným klukem a je velmi talentovanou hudebnicí. Ale jednoho dne se celý její perfektní život sesype jako domeček z karet. Do jejího domu dorazí zástupci vlády a řeknou jí, že je nositelkou, tedy že je HTS pozitivní. Vlastní rodiče se jí začnou bát, přestože nikdy nikomu neublížila, vyhodí ji ze školy a ztratí všechno, co měla, o co se snažila, svou budoucnost.

Nositelů přibývá a svět, jak ho známe, se mění. Nikdo už se necítí v bezpečí. Lidi s HTS se začnou zavírat do internačních táborů. Davy má ale nakonec štěstí. Ocitne se ve speciálním výcvikovém táboře. Pokud se to dá považovat za štěstí – co z ní bude, když výcvik přežije? Vraždící monstrum? A dokáže se ubránit vlastním genům, nebo se stane vražedkyní?


Styl psaní:
 Kniha je psaná ich formou, jako předchozí série autorky Drakie. Od Drakie jde, ale poznat rozdíl, autorka už se vypsala a dokáže lépe zpracovávat děj, avšak stejně jako její předchozí knihy je i tato velice poutavá a člověka vtáhne do děje.


Děj:
 Pozorujeme, jak se Davin perfektní život mění a jde doslova dle ní do kopru, když zjistí, že má v sobě vraždící gen. Najednou nesmí chodit do školy, rozejde se s ní přítel a nemá žádnou budoucnost. Celá situace se přiostřuje, když začnou postižené tímto genem zavírat do internačních táborů.
Neví, co bude dál. Ale nakonec získá místo ve speciálním táboře, kde se má učit, jak se ovládat a sloužit své vlasti.


Postavy:
 Davy je dokonalá mladá slečna, hraje na klavír, kytaru a další hudební nástroje. Postupem času, ale zjistí, že vše není, jak si myslela a naučí se vydržet a stát si za svým. Naučí se tedy, jak se nenechat srazit na úplné dno.
Nechybí ani její úžasný bratr, který je sice černou ovcí rodiny, ale ví, jak svou dceru podržet, když to potřebuje.
Dále se setkáváme se Zacem, Davyným přítelem, který ji miluje, ale nedokáže se srovnat s tím, že má v sobě Davy vraždící gen a nakonec se nechá ovlivnit svým okolím.
Nesmím ani zapomenout na jiné nositele vraždícího genu, které Davy potká. Nejvýraznější je Sean, kterého sama Davy považuje za nebezpečného, ale nakonec pozná, že se jedná jen o masku a vždy chrání slabší, i když to má být rozený zabiják.

Celkový dojem: 
Kniha se lehce čte a je daleko propracovanější, než předchozí knihy autorky a proto ji mohu jedině doporučit. Pokud hledáte povedenou dystopii, určitě nebudete litovat toho, že si ji přečtete.
Jedná se o fantasy román, takže nechybí scény, které děj spíše natahují, ale já takové knihy mám ráda, pokud se pořád něco děje a člověk objevuje, jak svět funguje či začíná chápat postavu a tak to v případě této knihy je.
Dle mě se jedná o čtení pro starší osoby, kde vidíme, jak krutě se svět k Davy chová, ale dá se to pochopit, pokud víme, jak se lidé dokážou chovat, zvlášť, když se bojí toho, co neznají.
Proto musím říct, jedná se o velice kvalitní čtení, které nutí se zamyslet nad světem a upřímně mě zajímá, jak se autorka popere s dějem v dalších dílech a jestli se ji nastíněnou situaci podaří vyřešit.


Celkové hodnocení:
 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat